Resurseffektiv användning av kalk för produktion av grönt stål

Foto: Pixabay

Resurseffektiv användning av kalk för produktion av grönt stål i symbios med cementproduktion för minskat utsläpp av växthusgas

Projektägare: Future Eco North Sweden AB

Projektstart: 2024
Projektslut: 2026

Syftet är att optimera kalknyttjandet i ett helhetsperspektiv, från mineral via slagg till betong, vid framställning av fossilfritt stål. Betydande minskning av CO2 utsläpp kan erhållas genom att slagg och dess innehåll av kalk ersätter primära råvaror i cement- och betongproduktion. Slagg från nya processer för järn/stålframställning med vätgasreduktion och smältning i ljusbågsugn kommer kräva modifiering för att kunna ingå som ersättare för cement i betong.

Forskning innefattande teoretiska beräkning, modellering, lab- och driftsförsök, syftar att fastställa grundläggande mekanismer och utveckla industriella processer. Övergripande målet är att kalkslaggbildare återvinns i form av mineraliska tillsatsmaterial (SCM) i cement med potentialen att inom en 5-årsperiod minska utsläpp av CO2 med 400 kton/år i Sverige. Samarbete mellan forskningsinstitut, universitet och olika branscher möjliggör industriell symbios där mineralråvaror nyttjas optimalt för produktion av grönt stål och cement.

Finansiärer: Energimyndigheten och industri
Program: Industriklivet

Projektinformation

Next
Next

Direkt reduktion av metallegeringar 2