Uppdaterade forskningsbehov för att möta klimatfärdplanen


(2021-12-03) Samforsk klimat och stålindustrin förtydligar och uppdaterar prioriterade forskningsbehov i stålindustrins klimatfärdplan. Forskningen för att ställa om stålindustrin har kommit i gång på ett bra sätt, men nu ska det bli lite tydligare vad som krävs de kommande åren, vilket illustreras genom den uppdaterade forskningsmatrisen.


Bild: Samforsk klimat

När klimatfärdplanen togs fram 2018 hade stålindustrin framför allt fokus på de stora koldioxidutsläppen. Då beslutades att masugnen skulle ersättas med HYBRIT, där järnmalm reduceras med vätgas. Nu börjar denna teknik implementeras i ett av Sveriges största infrastrukturprojekt, vilket kommer att ha stor betydelse för stålindustrins omställning. När denna forskning nu börjar omsättas i praktiken, kommer forskningsfokuset gradvis flyttas till mindre utsläppskällor och till nya behov som följd av företagens strategiska val.

- Det är viktigt för stålindustrin att vägleda och informera forskningsaktörerna till rätt forskning. Nu har HYBRIT rullat i gång på allvar, så nu går vi in i en andra fas, säger Helena Malmqvist, forskningschef på Jernkontoret.

Sverige ses också som ett möjligheternas land att producera fossilfri järnsvamp. Som en följd av HYBRIT, LKAB och H2GS:s satsningar, kommer det att etableras ytterligare ljusbågsugnar i Sverige och övriga Europa. Så nu krävs både en hållbar och konkurrenskraftig vätgasförsörjning och fossilfria smältprocesser. För att säkerställa fossilfria smältprocesser krävs både fossilfritt kol, elektroder, tegel, legeringar och gjutpulver, vilket tydliggörs i den uppdaterade behovsmatrisen.   

- Inom värmning och värmebehandling hade biobaserad gas hade varit den absolut enklaste lösningen, men stålindustrin är tveksam att bioråvaran kommer att räcka för alla behov. Här är det snarare flexibilitet och mångfald mellan elektrifiering, vätgas och biobaserad gas som är lösningen, säger Helena.

Helena betonar vikten av systemlösningar som skapar kostnadseffektiva lösningar där svensk industri kan dra fördel av hållbar och konkurrenskraftig energi- och råvaruförsörjning.             

- Vi ser också att ny forskning och innovation kan erbjuda alternativa lösningar, något som stålindustrin är positiv till. Samforsk klimat har alltid en dörr öppen för nytänkare och innovatörer i akademi och näringsliv, avslutar Helena.

Previous
Previous

Välbesökt digital hearing på temat ”Forskningsfrågor – Termisk plasma i processindustri”

Next
Next

Kunskapsklyftor i vätgasens nya värdekedjor ska överbyggas