Välbesökt digital hearing på temat ”Forskningsfrågor – Termisk plasma i processindustri”
(2022-01-28) I januari arrangerande Samforsk klimat en välbesökt digital hearing på temat ”Forskningsfrågor – Termisk plasma i processindustri”. Under hearingen talade forskare från RISE ETC, Swerim, Chalmers, KTH, LTU och LTH. Talarna lyfte akademins och institutens prioriterade forskning inom området, men tog också upp vilka utmaningar de i framtiden skulle kunna möta inom sin forskning.
Under de senaste åren så har flera FoU-projekt genomförts, med målet att undersöka och testa termisk plasma i industriella värmningsprocesser. Bland annat så har forskningen handlat om att använda plasma som en snabb och effektiv värmekälla vid exempelvis värmning av stål och skänkar, tillverkning av cement och produktion av järnsvamp och järnmalmspellets. Många av projekten har visat en potential med tekniken, men de har också identifierat likartade utmaningar.
En fråga som flera talare lyfte under hearingen var problemet med uppskalning. Det visade sig att frågan om hur man skalar upp dagens plasmabrännare av många ses som ett av huvudproblemen att lösa för att tekniken ska kunna få maximal industrinytta.
Alla var överens om att tekniken tagit ett stort språng framåt sett till inställning och intresse. Det finns ett klart behov av bredare forskning samt uthållighet i forskningen, då många frågor fortfarande inte är lösta. Dock var åsikten att plasman har en framtid som uppvärmningsteknik något som verkade delas av alla deltagare.
Något som också präglade diskussionerna var intresset av ett mer övergripande samarbete kring forskningen. En gemensam kraft för att lyfta forskningen runt plasma inom processindustrin vore en god idé. Ett större generellt samarbete samt någon typ av kompetenscentrum var förslag som vädrades.
Den välbesökta digitala hearingen var ett par spännande timmar med en aktiv och intresserad publik, som fick en mycket bra insyn i forskningsläget och åt vilket håll många projekt är på väg. Samforsk klimat tar med sig diskussionerna om övergripande samarbete inom forskningsområdet och hoppas att detta är något som kan leda till intressanta framtida projekt.