Stora delar av svensk stålindustri går nu samman för mer elektrisk ämnesvärmning
(2020-01-22) Energimyndigheten beviljar projektet som kan leda till effektivare produktion med mindre energiåtgång och lägre koldioxidutsläpp. Projektet ska redogöra för vilka tekniska möjligheter stålindustrin har att ersätta fossila värmningssystem med elektrisk värmning. Syftet är att reducera utsläpp av koldioxid i samband med värmningsprocesser genom högre verkningsgrad och mindre materialförluster. Jernkontoret äger projektet som leds av Björn Ahlqvist på COWI.
Energimyndigheten har beviljat projektet Elektrisk ämnesvärmning för applikationer inom stålindustri inom utlysningen Industrins energi- och klimatomställning.
– Vi kommer att utvärdera framtida potentiella system för ämnesvärmning som exempelvis induktionsvärmning, plasmabrännare och motståndsvärmning i extremt höga temperaturer. Jag är övertygad om att resultatet kommer leda till tekniska lösningar som stärker svensk industri, fortsätter Björn Ahlqvist.
Ämnesvärmning är en av de mest utmanande processerna inom ståltillverkningen på grund av att energianvändningen är så hög. Samtidigt innebär det att miljövinsterna blir desto större om fossilt bränsle kan ersättas med förnybart.
Genom att ersätta fossila bränslen med elektricitet kan behovet av tillförd energi reduceras med cirka 30 procent. Utsläpp av koldioxid upphör helt förutsatt att fossilfri el används. Emissioner i form av kväveoxider är inte aktuellt då elektricitet används som värmekälla.
I projektet kommer prestanda och funktion för utvalda elektriska system beskrivas i detalj, tester kommer genomföras, expertutlåtanden sammanställs och dokumenteras. Projektet förväntas kunna vara en viktig del i beslutsunderlaget för stålindustrins framtida investeringar gällande ämnesvärmning.
Jernkontoret är projektägare och projektet leds av COWI. Projektet stödjs av industrin genom SSAB, Outokumpu, Kanthal AB, Uddeholms AB, Ovako, Linde och COWI.
Projektet startar nu i januari 2020 och sträcker sig fram till mitten av 2021 med en total budget på 3,4 miljoner kronor. Arbetet utförs med bidrag från Energimyndigheten.