Seminarium: Fem år med stålindustrins klimatfärdplan – forskningens roll och betydelse
(2023-02-09) I april 2023 har stålindustrins klimatfärdplan funnits i fem år. Under dessa år har svensk stålindustri positionerat sig som en framtidsbransch som erhåller omvärldens blickar, lockar miljömedvetna kunder och attraherar kapital för tillverkning av fossilfritt stål. I takt med framgångarna skruvas kundernas och omvärldens förväntningar upp, med pressade tidplaner som följd. Delta på Samforsk klimats seminarium, för att höra om forskningen är tidskritisk med hänsyn till företagens tidplaner och högt ställda ambitioner, samt vad forskningen behöver fokusera på de kommande åren. Evenemanget genomförs den 15:e mars, i samband med Metalliska materials programkonferens 2023.
Svensk stålindustri visar vägen med ambitiösa utsläppsminskningar och offensiva åtgärder. I takt med framgångarna skruvas kundernas och omvärldens förväntningar upp, med pressade tidplaner som följd. Enligt företagens prognoser ska en stor del av den svenska stålproduktionen vara omställd till 2035. Kritiska utmaningar som lyfts upp handlar ofta om el-system, el-produktion, fossilfri bränsleinfrastruktur, fossilfria transporter och tillståndsärenden, men hur går det med forskningen? Kommer forskningen kunna möta alla utmaningar med hänsyn till företagens tidplaner och högt ställda ambitioner? Vad behöver forskningen fokusera på de kommande åren?
Vi lyssnar med några utvecklingschefer om deras syn på forskningens roll och betydelse. Vi tar del av forskningsprojektet BioChargeEAF, där Swerim tillsammans med bl.a. Ovako, Alleima, Uddeholm, Björneborg Steel, Höganäs AB och Outokumpu utvecklar biokol till ljusbågsugnen, samt ett projekt där Flogas tillsammans med Björneborg Steel utvecklar förnybar dimetyleter (DME) som energigas till stålindustri. Vi blickar också framåt för att se hur ny teknik kan stödja företagens klimatomställning, där Högskolan i Skövde berättar om forskningsprojekt som kan bidra till effektivare utfall i klimatomställningen, bl.a. projektet INSITE-X som genomförs med Ovako och Outokumpu.
Delta digitalt eller på plats den 15:e mars 2023 kl. 10.00–12.00 på Skogshem och Wijk, Lidingö.
Program
Välkommen
Nicklas Tarantino & Helena Malmqvist, Samforsk klimat
Fem år med stålindustrins klimatfärdplan
Helen Axelsson, Energi- och miljödirektör, Jernkontoret
Stålindustrins klimatfärdplan - forskningens roll och betydelse för att nå målen
Samtal med Peder Thunander, Director Supply Chain, Björneborg Steel och Pontus Hydén, Director Global Technology, Höganäs AB
Biokol i ljusbågsugnen – BioChargeEAF
Maria Lundgren, Senior forskare, Swerim
Utveckling och test av förnybar DME som energigas till stålindustrin
Anna Aldén, Ansvarig hållbara bränslen, Flogas
Big data, artificiell intelligens och prediktion som stöd för klimatomställning
Gunnar Mathiason, Lektor i datalogi, Högskolan i Skövde
Reflektioner
Välkommen!